Give us a like and we'll keep you in the loop.

Magazine met nieuws uit én over communicatieland. Geschreven door studenten en docenten van de opleiding Professionele Bachelor Communicatiemanagement van Hogeschool PXL.

YappaTalks: Agile Marketing

agile marketing is responsive to change

Niemand kan de toekomst voorspellen. Een planning maken voor de volgende 5 jaar? Moeilijk. Twee jaar vooruit kijken, is al bijzonder moeilijk. Alles verandert. Sneller en sneller.  Daarom moeten we leren omgaan met verandering. En dat is ookhet uitgangspunt van agile marketing.

Aanpassen en nog eens aanpassen

We moeten meegaan met de tijd, dit idee is niet nieuw. Het lijkt wel een beetje op de theorie van Darwin. Het gaat er om wie zich het beste kan aanpassen, ‘the survival of the fittest’. Het gaat niet alleen om het strafste product op TV, met de beste kostenstructuur en de strafste promotie, maar om de producten die zich het best kunnen aanpassen aan de veranderende wereld. Dat is waar agile marketing over gaat: responsive to change.

Bouwen meten en bijsturen

Agile komt uit de wereld van de IT. Een softwareprogramma maken duurde soms 6, 18 of zelfs 24 maanden. Een eeuwigheid. Een projectmanager ging in fases een project ontwikkelen, zodat er uiteindelijk een perfect afgewerkt product gemaakt werd. Het product was helaas achterhaald als het op de markt kwam. Spijtig van de investeringen. Met een agile-team wordt een product constant bijgestuurd zodat het over 2 jaar nog altijd relevant is. Met agile marketing doen ze hetzelfde voor communicatie, marketing sales… Een agile-team gaat een product valideren: ze gaan kijken of het product datgene is wat de mensen nodig hebben, of net niet.

Too-busy-to-improve society

traditional teams en agile teams

Agile-teams weten wat er leeft. Tegenover de klassieke marketing waarbij een teamleader de opdracht geeft en werknemer de opdrachten uitvoert en vragen stelt. De manager deed het denkwerk en de werknemers voerden de taken zo goed mogelijk uit. Als we dat vandaag nog zouden toepassen, krijgen we een too-busy-to improve society. Het team is dan zodanig getraind in productiviteit en efficiëntie. Ze gaan zo snel mogelijk de taak maken die ze moeten opleveren. Problemen om het beter aan te pakken worden afgestoten.

Leercurve tegen onvoorspelbaarheid

Bij agile marketing staat de leercurve centraal, voortdurend leren en valideren is belangrijk, en niet de efficiëntie en de productiviteit. Men gaat de markt onder de loep nemen en kijken of we goed bezig zijn of niet. De leercurve van agile marketing staat als remedie tegen onvoorspelbaarheid.

Ben jij agile bezig?

Er zijn een aantal principes om de mindset van agile marketing af te checken.

Principe 1: reageren op verandering – volgen van een plan

Betekent dat we niet meer gaan plannen? Nee, maar een plan kan veranderen. Als het vraagt om een wijziging dan gaan we het plan als prioriteit aanpassen. Een voorbeeld van Superbowl en Oreo. Voor de grootste reclame-campagne van Superbowl werd er geïnvesteerd in grote beeldschermen in de hoop dat het opgepikt wordt. Oreo betaalde 0 dollar. Ze lanceerde gewoon een Tweet. Het is dus mogelijk dat heel veel mensen deze campagne gaan missen, maar het kan ook een groot succes worden. Door de digitalisering kan men beter meerdere malen inspelen op de actualiteit via sociale media.

Principe 2: kleine experimenten - grote gokken

Een voorbeeld van All Nuts (een webshop die noten verkoopt). Ze vroegen om een promotiecampagne op te starten om hun webshop op de kaart te zetten. Ze vroegen zich ook af welke kortingen ze konden geven. Met een webshop kan je vanalles doen, zoals een gratis levering aanbieden. Yappatalks gaf 3 promotieopties. 1 op 10 bezoekers kreeg de promotie ‘10% korting’ te zien op de webshop. Andere bezoekers kregen een korting van €15 en nog andere mensen kregen ‘gratis levering’. Deze 3 promoties lieten ze een paar weken lopen. De 10% korting heeft gewonnen en bracht het meeste rendement op. Als ze de korting van € 15 hadden gegeven of de gratis levering, zou er heel wat minder rendement geweest zijn. Dan zou er een slechtere businesscase geweest zijn, maar dat hebben ze dus kunnen voorkomen. Maar door het te gaan testen, kan je het scenario nemen dat het beste werkt.

Principe 3 : data driven design – meningen en conventies

Sommige dingen kan je gewoon beter testen. Bij de klassieke marketingstrategie ga je je buikgevoel en persoonlijke voorkeuren volgen. Bij agile markting ga je hypotheses testen en statistisch significantie informatie volgen.

Principe 4 :resultaten komen door projecten

KMO's willen meer omzet en meer groei, maar hoe moeten ze dit aanpakken? Een voorbeeld is de website van de start-up Ecodraft. Zij wilden graag een nieuwe website creëren. Na jarenlange research en development waren ze klaar om met het product op de markt te gaan. De website was niet meer zo up-to-date, dus kwamen ze met een briefing om een nieuwe website te maken, maar Yappa nam een stap terug. De investeerders wilden omzet zien. Het is dan beter dat ze hun website veranderen naar 1 landingspagina waar brouwers zich kunnen aanmelden voor een gratis proefpakket. Met deze landingspagina ga je testcampagnes maken via Facebook en Adwords, zodat je specifiek kan targetten met zo weinig mogelijk budget, kosten en investeringen. Zo kan je al heel snel voelen aan de markt of iets werkt of niet. Na drie maanden hadden ze meer dan 60 brouwerijen over de vloer gehad. De klassieke manier kwam eerst naar boven: een volledig nieuwe website creëren en daarrond campagnes verzinnen. Toch is het is eerst en vooral belangrijk dat je aan de resultaten denkt. Bij agile marketing gaat men een marktconfrontatie aan via een landingspagina en daaraan kleinschalige testcampagnes koppelen.

Principe 5 : individuen en interactie - one-size-fits-all

Als je actief bent op een grote markt, is het belangrijk dat je kan praten met de klanten en luisteren naar hun voorkeuren. Het is nu mogelijk om een live chatvenster en enquêtes op de website te plaatsen om zo informatie te verzamelen. Op die manier kan je gaan kijken naar de hypothese die je hebt. Bij de klassieke marketingstrategie zou men snel zeggen “ik zou dit zeker kopen, dus het is perfect voor de klanten”. Bij agile marketing kan je ontdekken met welke vragen de klanten zitten.

Principe 6 : leveranciers

Met partners kan je brainstormen over alles wat te gebruiken valt, zowel intern als extern. Probleemstelling: een bureau gaat de klant naar de mond praten. Het bureau gaat uitvoeren wat de klant vraagt en niet te veel vragen stellen. Als je nu naar een online bureau gaat en je vraagt naar een online webshop, zal het bureau een nieuwe website maken en kijken wat het gaat opleveren. Een andere optie is een landingspagina aanmaken.

Bij agile marketing is het belangrijk dat je werkt als partners niet als leveranciers. We geven een voorbeeld van STVV. Er waren stand-up meetings, Stayen kon elke stap mee volgen i.v.m. de ontwikkelingen van de website. Het team en STVV konden elkaar dus vragen stellen om bij te sturen en over de vooruitgang. Bij de klassieke manier gaat er een opdracht gegeven worden. De opdracht is omschreven en moet uitgevoerd worden. De briefing wordt niet in vraag gesteld. Het moet gewoon gedaan worden volgens de wensen van de klant en dan is iedereen tevreden. De opdracht zal gemaakt worden binnen twee maanden en nadien is er tijd voor feedback.

Met agile marketing gaat men samenwerken. Er is een mogelijkheid om de voortgang te volgen. Als er feedback is, kan men bijsturen en dan komt er een resultaat waar beide partijen fier op zijn.

6 Tips voor een succesvolle Agile Markteting

  • Reageren op verandering boven het volgen van een plan. Plan aanpassen indien nodig.
  • Kleine experimenten boven groten gokken. Niet alleen geld inzetten op blauw of rood maar beiden even testen.
  • Data driven design boven meningen en conventies. Je moet niet alles testen, maar als het belangrijk lijkt, wel testen.
learn to respond quickly
  • Resultaten boven projecten. Denk twee keer na over het plan van het project dat je moet uitvoeren en hoe de kostenweg naar de resultaten eruit ziet.
  • Individuen en interactie boven one-size-fits-all.
  • “Partners” boven “leveranciers”. Vraag altijd op de man af wat het hoofddoel is van je klant.

Boost Academy

Hoe zelf aan de slag met agile marketing? Boost Academy is een online opleiding die je leert hoe je je onderneming kan boosten met behulp van online marketing. Je kan je online inschrijven op yappa.be.